WordPress en SSL.

Heb je een SSL certificaat voor je WordPress site geïnstalleerd op de server, en ziet je site er nu ongeveer zó uit:


 opmaakssl.png


WordPress wil standaard een aantal bestanden, waaronder de opmaakbestanden (.css) van een website, niet via https laden. Wat kan je eraan doen? De ondersteuning van WordPress voor SSL zal met de volgende maatregel verbeterd moeten worden:


  • Deïnstalleer eerst het SSL-certificaat, of laat dit doen door je host.
  • Installeer vervolgens de plugin 'WordPress https (SSL)' (er zijn ook andere maar deze werkt in ieder geval) en activeer de plugin.
  • Pas eventueel de instellingen onder 'HTTPS' via je WordPress dashboard aan. Voor een toelichting zie de installatie instructies van de plugin 'WordPress https (SSL)' 
  • Installeer opnieuw het SSL-certificaat, of laat dit wederom doen door je host.

 


Lukt bovenstaande niet of lost dit het probleem niet op, dan is er nog een alternatief via aanpassingen aan het wp-config.php bestand van je site.


  • Download het wp-config.php bestand via ftp naar je computer.
  • Pas het bestand met kladblok of notepad++ aan zoals hier beschreven in 'stap 2b', 'stap 3b' en 'stap 4b'.  Vergeet niet de wijzigingen op te slaan. Let op: de regels genoemd onder 4b staan mogelijk niet in je wp-config bestand. In dat geval moet je ze op de juiste manier toevoegen in plaats van aanpassen.
  • Upload vervolgens het gewijzigde wp-config.php bestand via ftp weer naar je server.
  • Installeer en activeer daarna de plugin 'WordPress https (SSL)' zoals hierboven beschreven.

 


Is één van bovenstaande methodes de oplossing maar blijven er toch nog kleine opmaak foutjes over dan doet zich het volgende voor:


  1. Er is sprake van een externe link naar iets dat niet via https beschikbaar is. De enige oplossing is verwijderen van een dergelijk item.
  2. Er is sprake van een interne link, gecodeerd in een .css bestand, een metatag of een template, die nog steeds verwijst naar http in plaats van https. Deze verwijzingen moeten handmatig worden aangepast ('http' in de link veranderen naar 'https'). Voorbeelden zijn achtergrondafbeeldingen, je favicon, interne links die je zelf in je tekst gezet hebt.

 


Je browser kan via de webconsole laten zien, wat geladen wordt via http na installatie van een SSL certificaat. Zó haal je eventuele foutjes makkelijk boven water. Ga naar je webconsole (firefox: Extra>webontwikkelaar>webconsole), vernieuw de pagina en bekijk de meldingen.  Meer informatie hierover, vind je bij de FAQ van de plugin.