Urban Dictionary - eerste hulp bij onverstaanbare pubers en jong volwassenen.

#internetisfun.

Zaterdag. Pinksterweekend. Een onbekend paar schoenen in de gang, het lijkt erop dat één van de vrienden van de kinderen een logeeradres nodig had na een avondje stappen. Later op de middag, iedereen is wakker, zitten ze te chillen aan de keukentafel. Laptop erbij, muziek aan, filmpjes kijken, leuke T-shirts uitzoeken. We maken een grapje over een baby-rompertje met een ludieke tekst. "Die! Die bewaren!", hoor ik. "Die is voor mam!" Ik word nieuwsgierig en kijk even mee. Een T-shirt met de tekst 'DANK MOM'..... Dank mom!? (spreek uit: denk mom) Slang van de kinderen.

Al langere tijd verstaan wij elkaar niet altijd meer. Ze lachen me uit als ik 'HOAX' zeg zoals je het schrijft. "Mam! Het is HOOX!" "Hoezo! Een nieuw woord!" "Nee mam. Níet nieuw." "En wij mogen toch zelf bepalen hoe een nieuw woord in het Nederlands gebruikt gaat worden?" "Nee mam."

Natuurlijk, ik hoor, met afstand, niet tot de generatie die het Nederlands van de toekomst gaat definiëren. Dusss, ik stel dé vraag. "Wat betekent 'dank mom'?" "Mmmjaaaa, dat is wat moeilijk uit te leggen mam, het is in ieder geval iets positiefs", de bromstem van mijn zoon. Het gebrom scoort doorgaans ook hoog in de categorie onverstaanbaar, maar dít hoor ik! Voorlopig kom ik er goed vanaf. Ze kauwen nog een tijdje op mijn vraag tot mijn dochter de oplossing heeft. "We zoeken het op in the urban dictionary. " The urban dictionary geeft de volgende definitie van 'dank':

"Also an expression frequently used by stoners and hippies for something of high quality".

Stoners... hmmm ik ben denk ik nog wel een tijdje zoet met the urban dictionary. Ik zie een talencursus opdoemen... iets urbans..... En wat betekent hippie tegenwoordig eigenlijk?

Hoe dan ook, als ik mijn T-shirt krijg (je weet nooit waar de prioriteiten liggen), met daarop 'Dank mom', dan zal ik het met TROTS dragen. Hoewel er ook een wietblad op staat. Wat ik daar dan weer van moet denken.......

The urban dictionary, #internetisfun.

Karin