Afbeeldingen optimaliseren voor het web - 3 Handige tools.
Internetreus Google houdt van dwergen als het gaat om afbeeldingen.
De bestandsgrootte van je afbeeldingen (niet de afmetingen!) beïnvloedt fors de laadsnelheid van je webpagina. Hoe kleiner hoe beter is het credo want Google geeft je een plusje voor een korte laadsnelheid. Maar.... verklein met beleid, zodat je afbeelding mooi blijft.
3 Tools waarmee je afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies kan verkleinen:
1. Adobe Photoshop CC
Adobe photoshop levert vaak de kleinste bestanden op maar is duur in aanschaf en niet gemakkelijk als je er nooit mee gewerkt hebt. Om afbeeldingen te verkleinen voor het web ga je in Photoshop naar 'bestand'-->'exporteren'-->'exporteren als'. Vervolgens kan je daar in het scherm kiezen voor jpg of png.
- Wil je een jpg bestand verkleinen kies je hier uiteraard 'jpg'. Daaronder kies je de kwaliteit in een percentage van je origineel. Je kan gerust proberen je afbeelding 80 of 90% te verkleinen zolang het beeld niet slechter wordt.
- Kies je 'png' dan vink je eronder 'transparantie' aan, als je afbeelding een transparante achtergrond heeft, en verder is er nog een optie 'kleiner bestand(8 bits)'. Vink die ook aan en je bestand wordt verkleind. Hier is verder geen instelling te kiezen.
Links in je scherm zie je de nieuwe bestandsgrootte verschijnen. Ben je tevreden kies dan rechtsonderin 'alles exporteren' en je kan je bestand opslaan.
2. TinyPNG (png en jpeg/jpg bestanden)
TinyPNG is een gratis online tool om de bestandgrootte van je afbeelding te verkleinen en een uitstekende tweede, na Photoshop. Bovendien simpel te gebruiken. Ga naar de website en upload je foto (jpg of png) en TinyPNG begint met verkleinen, 70-80% lukt meestal goed. Na afloop kan je je bewerkte foto downloaden.
3. JPEGmini (jpg/jpeg bestanden)
JPEGmini doet alleen jpeg/jpg bestanden en komt een stukje minder ver dan de bovenste twee, maar is ook gratis en online. Na verkleinen blijft je foto in beeld en kan je het verschil tussen het origineel en de bewerkte foto bekijken door met je muis horizontaal over de foto te bewegen. De bewerkte versie kan je downloaden naar je computer.
Resultaat:
Hoe klein is klein genoeg?
Het advies is om een afbeelding voor je webpagina niet groter te laten zijn dan 200kb. Maar Google ziet graag hele kleine waarden, die in de buurt liggen van de 10-20 kb, vooral voor, qua afmeting, kleine plaatjes.
Aanvullende tips:
- Voor je de bestandsgrootte gaat aanpassen:
-Pas de resolutie van je afbeelding aan(je afmeting verandert mee!). Mooie grote scherpe afbeeldingen voor drukwerk hebben meestal 300 pixels per inch (dpi) maar voor een beeldscherm is 72 dpi genoeg.
-Pas de afmetingen van je afbeelding aan aan de plaats die het inneemt op je website. Dus een plaatje dat maar 300 pixels in het beeld inneemt hoeft niet 400 pixels breed te zijn. - Een afbeelding die schermbreed moet worden weergegeven kan het best 2550 pixels breed zijn.
- Om te testen wat google vindt van de snelheid van je webpagina voer je hier je pagina url in en klik op de knop 'analyseren'.
Vragen, opmerkingen of aanvullingen plaatsen? Dat kan hieronder! Ik hoor het graag.
Karin